fredag den 29. april 2011

Forhold. Egetræet og egernet.

 
Det følgende skal ikke tages som den endegyldige sandhed. Den findes ikke. Men det er lige meget. Bare det virker.
  
1: Evolution
  
Pga evolution leder kvinder efter en partner der har
  • gode gener
  • kan beskytte hende så hendes afkom overlever og dertil
  • har god social status, dvs høj ranking.
  
Derfor er det mere attraktivt at være rockstjerne end vinduespudser, og rockstjerner har alle de kvinder de overhovedet gider have.
 
Er man interesseret i det kan man finde f.eks. de her bøger:
  
Miller: The Mating Mind: How Sexual Choice Shaped the Evolution of Human Nature.
Matt Ridley: The Red Queen.
David Buss: The Evolution of Desire.
  
Psykologer generelt er ret blanke med evolution. Måske det der derfor det spiller en lille rolle i deres teorier? Ak, the ups and downs of scientific specialization! Anyhow, Evolutionær psykologi er et voksende felt, vist især i den anglo-amerikanske verden. Der er tvivl om detaljerne, men IMO er debatten om evolution har en kæmpe effekt overstået.
  
Gængs psykologi ved f.eks. at børn søger fysisk nærhed. Men de forklarer ikke HVORFOR de gør det, andet end at ved at notere det er et basalt behov. Hvilket jo ikke er nogen forklaring. Evolutionær kan forklare HVORFOR vi har de behov vi har.
  
2: Derfor vil hun have en dominant mand.
  
Dominans forstås som "soft dominance" - a la den dominans forældre udøver over børn. (Men med sex indbygget som en meget vigtig del.)
  
Dvs:
  
  • man har en mening om alt
  • man skærer igennem og tager beslutninger hvis det går for lang tid
  • man tager ansvar for de "svære" ting hvis det kræves
  • man er følelsesmæssig i balance, har kontrol over sig selv
  • man bliver ikke nemt påvirket og slået ud af kurs
  
Men ikke at
 
  • man er uempatisk (empati er en meget vigtig social evne)
  • man er diktatorisk, dvs presser ting så som kvindens livsvalg ned over hovedet på hende (de få kvinder der foretrækker en sådan man har MEGET lavt selvværd)
  • man bliver vred. vrede er et tegn på svaghed, på at man mister kontrollen over en situation
Alt det gør man bliver en fast støtte for kvinden hvor hun kan søge hen med sin usikkerhed. Man er ikke en der konstant blander sig og skal styre alt. Man er en der griber ind hvis det er nødvendigt.
  
3: Dette er endvidere meget behageligt for kvinder, da de er kronisk plaget af usikkerhed og forvirring pga
  
  • hormonelle skift gør hendes humør er forvirrende for hende - sker tit i ikke forstår jeres egne reaktioner
  • kvindes følelser skifter meget, hvilket gør at hendes vurdering af ting skifter lige så meget. Forvirrende!
  • kvinder har oftest en forsigtighedsstrategi til livet, pga den biologiske rolle med at passe på yngelen. (Her kan man jo ikke tage chancer, går ikke der ikke er mad bare i 2 dage. Det er derfor få kvinder går efter usikre ting - som at starte virksomhed f.eks.)
  • kvinder er derfor meget orienterede imod hvad "man/samfundet" mener. Derfor i bliver de påvirkede af andres meninger om jer. Og har en slags permanent usikkerhed om "hvad der forventes" af jer. Det er derfor at preselection og social proof er attraction switches. Og det er derfor det er meget vigtigt for kvinder at debatere hvad "man" synes og skal synes er en god mor. Selv om det dybest set er lige gyldigt hvad andre mener, hvis man selv synes man har en god modstil.
  Hence anoerxi - og alle damebladene med "hvordan man er en god mor/elskerinde/whatever". Derfor at kvinder elsker tests, at få klar besked - og at der er så mange teste i dameblade.
  
4: Udtrykt i en metafor:
  
Manden er et egetræ. Kvinden er et egern der farer rundt omkring og op i egetræet når hun har brug for varme og tryghed.
  
5: Kvinder undersøger mandens dominans ved
  
-  gentagne tests. dvs hyggeligt drilleri, dramaer. I bliver glade hvis man "tager" drilleri. Kvinder bliver glade hvis man er upåvirket af et drama - f.eks. at kvinden går helt i spåner over noget ligegyldigt.
-  hver gang manden beståe en test stiger hendes attraction for ham. Hver gang han "dumper" falder den,
-  generelt vil kvinden prøve at "betaficere" manden. Dvs hun prøver at pille det "farlige" ud af ham og lave ham til en hyggelig sød hjemmefyr. Jeg er ikke sikker på om dette er et resultat af en masse tests som manden failer - eller om kvinder har en instinkt med at skaffe en sikker provider. Måske begge dele.
  
Det betyder: I forhold hvor manden ikke er dominant eller mister den (bliver "hyggelig") vil hendes attraction falde løbende. Og hendes tests vil blive grovere og grovere. Hun skubber grænserne så langt hun kan. Derfor udtrykket "under tøflen". Den slags forhold er ikke lykkelige. Det ender som regel med at kvinden smutter.
  
6: Kvinder accepterer ikke mandlig svaghed.
  
"A woman WILL kick a man when he is lying down." - Franco
   
Derfor udtrykket "mandeinfluenza" (eng "man flu"). Mænd brokker sig ikke over kvinders sygdom. Men kvinder finder det irriterende hvis en mand er syg.
 
7: Bruger man det ovenstående som inspiration og tænker lidt selv vil man opleve ens parforhold bliver MEGET bedre.